wtorek, 5 listopada 2013

Ciastka francuskie z jabłkami i marcepanem

Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego
- 1 duże jabłko
- 50g marcepanu
- cukier puder
- sok z cytryny

Sposób przygotowania:
1. Jabłko obieramy o kroimy w cienkie plasterki. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 6 prostokątów. Jabłka i plasterki marcepanu układamy na przemian wzdłuż dłuższego boku każdego prostokąta, pozostawiając połowę bez nadzienia. Następnie zakładamy część wolną na tą z nadzieniem, sklejamy brzegi i nacinamy wierzch.
2. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 15 min. w 200 stopniach, aż się zezłocą. Gdy ostygną polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru  i soku z cytryny.

4 komentarze:

Malwinka pisze...

Pyszna, szybka przekąska :)

Kasia pisze...

Z marcepanem? Biorę! :)

Kam cia pisze...

proste...a takie pyszne i cieszą :)

wedelka pisze...

Robiłam jakiś czas temu podobne, tyle, że bez marcepanu :) Twoja wersja bardzo mi się podoba :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi