piątek, 18 października 2013

Placki rybne w sosie ziołowym

Składniki:
*na placuszki
- 1 szklanka mleka
- 0,5g szafranu
- 4 ziemniaki
- 500g pstrąga
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 10 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
*na sos
- 1 mały jogurt grecki
- kilka gałązek mięty
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

Sposób przygotowania:
1. Mleko z szafranem podgrzewamy w rondlu na małym ogniu, gdy zacznie się gotować dodajemy oczyszczoną i osuszoną rybę, gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy, przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem.
2. Natkę pietruszki siekamy. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości z ząbkami czosnku w łupinach, odcedzamy, przekładamy do miski, obieramy czosnek.
3. W misce mieszamy ryby, zgniecione ziemniaki, pietruszkę, czosnek, mąkę, skórkę z cytryny i jogurt, doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy placuszki, przekładamy na talerz i wkładamy do lodówki na ok. 15 min. Następnie na rozgrzanej oliwie smażymy placuszki na złoty kolor, delikatnie przewracając.
4. Zioła na sos drobno siekamy, mieszamy je z jogurtem i skórką z cytryny. Gotowe placuszki polewamy ziołowym sosem.

0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi