czwartek, 17 października 2013

Makaron z sosem dyniowym

Składniki:
- 250g makaronu (użyłam Penne z mąki Durum firmy Elovena)
- 1 szklanka puree z dyni
- 1,5 szklanki bulionu drobiowego
- 200g pieczarek
- 100g serka mascarpone
- 1 garść pestek dyni
- 4 łyżki startego parmezanu
- gałka muszkatołowa
- papryczka chili w proszku
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Na maśle podsmażamy oczyszczone i pokrojone pieczarki, gdy lekko się zezłocą dodajemy puree z dyni, serek mascarpone, bulion, mieszamy, przyprawiamy gałką muszkatołową, chili, solą i pieprzem, chwilę gotujemy, aż sos trochę zgęstnieje.
2. Pestki dyni prażymy na suchej patelni, gotowe przekładamy na talerzyk.
3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy i przekładamy do dyniowego sosu, chwilę podgrzewamy, aby całość się połączyła. Makaron wykładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem i uprażonymi pestkami.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

o to było przepyszne polecam

kuchenny bałagan pisze...

Mmm, cudowny jesienny obiad :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi