wtorek, 22 października 2013
Minestrone-włoska zupa warzywna
Składniki:
- 600g pomidorów
- 50g cebuli
- 200g marchwi
- 300g ziemniaków
- kawałek pora i selera
- 2 litry bulionu warzywnego
- 80g białej fasoli wcześnie namoczonej i ugotowanej do miękkości
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- bazylia
- sól i pieprz
- parmezan do posypania
Sposób przygotowania:
1. Cebulę siekamy, ziemniaki, marchew, por, seler obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, następnie warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy 15 min.
2. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i również podsmażamy na patelni, później przekładamy do gotującej się zupy wraz z fasolą i zmiażdżonym czosnkiem.
3. Gdy wszystkie składniki zupy będą miękkie dodajemy posiekaną bazylię, przyprawiamy solą i pieprzem, chwilę jeszcze gotujemy. Gotową nalewamy na talerze, posypujemy startym parmezanem.
Inspiracja:kulinarnapiniata
- 600g pomidorów
- 50g cebuli
- 200g marchwi
- 300g ziemniaków
- kawałek pora i selera
- 2 litry bulionu warzywnego
- 80g białej fasoli wcześnie namoczonej i ugotowanej do miękkości
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- bazylia
- sól i pieprz
- parmezan do posypania
Sposób przygotowania:
1. Cebulę siekamy, ziemniaki, marchew, por, seler obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, następnie warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy 15 min.
2. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i również podsmażamy na patelni, później przekładamy do gotującej się zupy wraz z fasolą i zmiażdżonym czosnkiem.
3. Gdy wszystkie składniki zupy będą miękkie dodajemy posiekaną bazylię, przyprawiamy solą i pieprzem, chwilę jeszcze gotujemy. Gotową nalewamy na talerze, posypujemy startym parmezanem.
Inspiracja:kulinarnapiniata
Etykiety:
Zupy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
Pyszna jesienna zupka :)
Prześlij komentarz