wtorek, 22 października 2013

Minestrone-włoska zupa warzywna

Składniki:
- 600g pomidorów
- 50g cebuli
- 200g marchwi
- 300g ziemniaków
- kawałek pora i selera
- 2 litry bulionu warzywnego
- 80g białej fasoli wcześnie namoczonej i ugotowanej do miękkości
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- bazylia
- sól i pieprz
- parmezan do posypania

Sposób przygotowania:
1. Cebulę siekamy, ziemniaki, marchew, por, seler obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, następnie warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy 15 min.
2. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i również podsmażamy na patelni, później przekładamy do gotującej się zupy wraz z fasolą i zmiażdżonym czosnkiem.
3. Gdy wszystkie składniki zupy będą miękkie dodajemy posiekaną bazylię, przyprawiamy solą i pieprzem, chwilę jeszcze gotujemy. Gotową nalewamy na talerze, posypujemy startym parmezanem.
Inspiracja:kulinarnapiniata

1 komentarze:

Marta pisze...

Pyszna jesienna zupka :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne