wtorek, 10 września 2013

Szarlotka z winem i budyniem

Składniki:
*na ciasto
- 45dag mąki pszennej
- 20dag margaryny
- 20dag cukru pudru
- 4 żółtka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 op. cukru waniliowego
- 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
*na masę budyniową
- 2 szklanki białego wina (użyłam firmy Celebro http://www.celebro.com.pl/#wybor-win,1,biale-francuskie.htm ), www.facebook.com/KlubCelebro
- 2 szklanki soku jabłkowego
- 3 i 1/2 torebki budyniu śmietankowego
- ok. 1,5kg jabłek
*na masę śmietanową
- 1/2 litra śmietany 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:
1. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy śmietanę. Masę wlewamy do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i posiekaną margaryną, wyrabiamy ciasto.
2. Budyń gotujemy na soku jabłkowym i winie. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.
3. Dużą blaszkę smarujemy tłuszczem, obsypujemy mąką, wykładamy na nią ciasto, rozkładamy jabłka i zalewamy gorącym budyniem.
4. Ciasto pieczemy ok. 50 min. w 200 stopniach. Gotowe wyciągamy z pieca i studzimy.
5. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Do ubitej śmietany dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody na małym ogniu i szybko miksujemy, aby nie było grudek. Śmietanę wykładamy na wystudzone ciasto, robimy widelcem wzorek i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godz. (najlepiej smakuje na drugi dzień).

2 komentarze:

ladylaura. pisze...

Cudowna szarlotka,ciekawy przepis,pozdrawiam.

FLIPS pisze...

Kolejny ciekawy przepis do wypróbowania :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi