niedziela, 8 września 2013

Drożdżówki z serem i malinami

Składniki:
*na ciasto
- 40g cukru
- 500g mąki pszennej
- 20g świeżych drożdży
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 50g masła
*na nadzienie
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 op. cukru waniliowego
- 40g białego mielonego sera
- 1 szklanka malin

Sposób przygotowania:
1. Drożdże mieszamy z odrobiną mleka, cukru, odstawiamy do wyrośnięcia. Podgrzane mleko mieszamy z masłem, pozostałym cukrem i solą. Gdy lekko przestygnie dodajemy 2 jajka, mąkę wymieszaną z zaczynem drożdżowym, wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz.
2. Ser ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz z żółtkiem.
3. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy , smarujemy masą serową, posypujemy umytymi i odsączonymi malinami. Ciasto zwijamy na kształt rolady, następnie kroimy na ok. 3 cm kawałki. Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, lekko spłaszczając. Każdą drożdżówkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na ok. 20 min. w 200 stopniach (powinny się zrumienić). Gdy lekko ostygną wykładamy na talerz.
Inspiracja:stokolorowkuchni


2 komentarze:

Pink Hungry pisze...

wyglądają bajecznie, takie prawdziwe drożdżówki z dzieciństwa :)

klaudia pisze...

Wspaniale się prezentują :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi