sobota, 14 września 2013

Placek drożdżowy z jarzynami oraz z twarogiem

Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 cebula
- 1/2 pora
- 25 dag twarogu
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 2 małe marchewki
- po 2 łyżki posiekanej pietruszki i szczypiorku
- 2 dag drożdży
- 2 łyżki oleju
- szczypta cukru
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Drożdże mieszamy z 1/3 szklanki letniej wody, 1 łyżką mąki oraz z szczyptą cukru, odstawiamy na 20 min. do wyrośnięcia.
2. Do pozostałej mąki dodajemy 1/2 łyżeczki soli, łyżkę oleju i wyrośnięty zaczyn. Dolewamy 1/3 szklanki ciepłej wody, zagniatamy ciasto, odstawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia.
3. Warzywa w zależności od rodzaju oczyszczamy, obieramy i kroimy w plasterki, zrumieniamy na pozostałej łyżce oleju. Wyjmujemy cukinię. Resztę warzyw podlewamy wodą, przyprawiamy i gotujemy ok. 10 min., odcedzamy.
4. Twaróg ucieramy z mlekiem i jajkami, dodajemy posiekane zioła, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Formę smarujemy tłuszczem, obsypujemy mąką, wykładamy wyrośnięte ciasto. Następnie smarujemy masą serową, posypujemy warzywami i pieczemy ok. 30 min. w 200 stopniach.

1 komentarze:

Justyna Bąk pisze...

ciekawy pomysł:) takiego połączenia jeszcze nie jadłam:)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi