piątek, 12 lipca 2013

Słodkie bułeczki pszenne

Składniki:
- 75dag mąki pszennej
- 7dag świeżych drożdży
- 5dag cukru
- 2 jajka
- 600ml mleka
- szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w połowie letniego mleka. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy jajka, rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy ciasto, dolewając pozostałe mleko (jeśli ciasto jest suche to dolewamy dodatkowo odrobinę więcej mleka) do uzyskania konsystencji lekko klejącej.
2. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 1godz., po czym ponownie wyrabiamy i pozostawiamy jeszcze na 20 min.
3. Następnie ciasto wykładamy na stolnicę, formujemy małe bułeczki (można wyciąć je szklanką), układamy na obsypanej mąką blaszce i pozostawiamy na 15 min. Bułeczki można posypać makiem, sezamem, czy słonecznikiem.
4. Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok.  20-30 min., aż się zrumienią.

5 komentarze:

Justyna Bąk pisze...

pysznie wyglądają, uwielbiam domowe drożdżowe wypieki:)

Paulina pisze...

domowe bułeczki :) pycha!

Gacek pisze...

mmm uwielbiam domowe pieczywo jest takie mmm inne <3
http://lubieessc.blogspot.com/

Anonimowy pisze...

ile bułek wychodzi z takiego przepisu?

Pokochaj gotowanie pisze...

Trudno mi powiedzieć, wszystko zależy jakiej są wielkości, mi wyszło ok. 15-20 bułek.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi