czwartek, 4 lipca 2013

Portugalskie kotleciki

Składniki:
- 1/2 kg zmielonej polędwiczki wieprzowej
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/4 szklanki kaparów
- 1/2 szklanki pomidorów w oleju (odsączonych)
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Bułkę zalewamy wodą i zostawiamy na kilka minut. Cebulę siekamy i podsmażamy. W dużej misce mieszamy mięso z jajkiem, dokładnie odciśniętą z wody bułką, podsmażoną cebulą, przyprawiamy.
2.Następnie dodajemy drobno pokrojone pomidory, kapary i wyrabiamy przez chwilę. Z masy formujemy małe kotleciki i smażymy na złoty kolor.
3. Gotowe kotleciki można podać np. z sałatą, grzankami, oliwkami.

4 komentarze:

Justyna pisze...

ale fajne te kotleciki!

Gacek pisze...

takie mielone ale udoskonalone ;d
http://lubieessc.blogspot.com/

Maggie pisze...

Z kaparami na pewno by mi smakowaly!

Justyna Bąk pisze...

ciekawy pomysł na obiad:)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi