sobota, 6 lipca 2013

Bułeczki owsiane

Składniki:
- 300g mąki owsianej
- 400g mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli
- 30g świeżych drożdży
- 1/3 szklanki płatków owsianych
*dodatkowo
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- garść płatków owsianych

Sposób przygotowania:
1. Do miski przesiewamy mąki, robimy dołek, do którego wsypujemy pokruszone drożdże oraz wlewamy połowę letniego mleka, miód. Zasypujemy niewielką ilością mąki, by powstała konsystencja gęstej śmietany, odstawiamy na ok. 15 min.
2. Gdy rozczyn urośnie dodajemy pozostałe mleko, płatki owsiane, sól, wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
3. Gdy wyrośnie wyciągamy ciasto z miski i chwilę wyrabiamy na stolnicy, formujemy małe kulki, układamy na blaszce wysypanej mąką, lekko spłaszczamy, pozostawiamy do napuszenia, ok. 15 min.
4. Jajko mieszamy z łyżką mleka, smarujemy tym bułeczki, następnie posypujemy je płatkami i wkładamy do piekarnika na ok. 20 min. w 200 stopniach, aż się zrumienią. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.
Inspiracja: babeczka.zuzka.pl

1 komentarze:

Justyna Bąk pisze...

bardzo ładnie wyglądają:)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi