poniedziałek, 8 lipca 2013

Pomidorowa inaczej

Składniki:
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 puszka pomidorów
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- przyprawa typu vegeta
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki  gęstej śmietany
*na naleśniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 jajka
- szczypta soli
- 100g serka śmietankowego
- 100g żółtego sera
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki posiekanej bazylii
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. W misce miksujemy mleko z wodą, jajkami, mąką i szczyptą soli. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy na złoty kolor naleśniki.
2. Żółty ser ścieramy na małych oczkach i mieszamy z serkiem śmietankowym, posiekanymi ziołami, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Naleśniki smarujemy farszem serowo-ziołowym, zawijamy w ruloniki, poczym kroimy w plasterki. Następnie nadziewamy je na długie patyczki, formując ślimaczki.
4 Obraną włoszczyznę wkładamy do garnka wraz z zielem, liściem laurowym, zmiażdżonym czosnkiem, zalewamy 1 litrem wody i gotujemy ok. 40 min. Po tym czasie wywar przecedzamy, dodajemy przecier i pomidory, zagotowujemy, przyprawiamy do smaku vegetą. solą i pieprzem. Można dodać śmietanę. Podajemy z przygotowanymi naleśnikami.

4 komentarze:

Jedzenie pisze...

Inaczej = lepiej. Bardzo fajnie wyszła :)

Justyna Bąk pisze...

super pomysł:) rewelacja:)

Nashelly pisze...

Świetny pomysł z tymi naleśniczkami, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

Olka pisze...

Ładnie wygląda, kto by pomyślał, że z poczciwej pomidorowej można zrobić coś tak fajnego.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi