niedziela, 28 lipca 2013

Naleśniki z kremem mascarpone

Składniki:
*na ciasto
- 3 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej
*na krem
- 200g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru
- 3 żółtka
- 250ml śmietany 30%
- 1 łyżka soku z cytryny
*dodatkowo
- dżem z porzeczek
- porzeczki

Sposób przygotowania:
1. Ciasto naleśnikowe robimy zaczynając od zmiksowania jajek z mlekiem, wodą i cukrem, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy odrobinę oleju i miksujemy na gładko.
2. Żółtka na krem parzymy, następnie miksujemy z cukrem do białości, później dodajemy serek mascarpone, miksujemy na gładko. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno śmietanę, sok z cytryny i delikatnie mieszamy, wkładamy na kilka minut do lodówki.
3. Naleśniki smażymy na małej ilości oleju, gotowe podajemy z kremem, dżemem i owocami.

7 komentarze:

Justyna Bąk pisze...

wyglądają świetnie:)

keepfitandbebeauty.blogspot.com/ pisze...

wyglądają przepysznie:)
na pewno też takie zrobię :)

Anonimowy pisze...

odrazu widać że kąpały sie w tłuszczu..można bez smażenia na oleju jesli dodamy go troche do masy.. mascarpone ma w sobie duża ilość tłuszczu i jeszcze do tego śmietane?takiej bomby jeszcze nie jadlam..

Anonimowy pisze...

To dla tego taka zgryzliwa jestes. Ludzie na drastycznej diecie sa upierdliwi

Anonimowy pisze...

Nawet taka bomba kazdemu sie od zycia nalezy

Anonimowy pisze...

w skladnikach nie ma proszku do pieczenia a pozniej sie go dodaje ile?

Pokochaj gotowanie pisze...

faktycznie, już dopisałam :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi