sobota, 8 czerwca 2013

Szarlotkowe babeczki według Nigelli

Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do jabłecznika
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- 4 łyżki maślanki lub jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki orzechów laskowych
- 2 kwaskowe jabłka
- szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. Orzechy grubo siekamy, odkładamy 2 łyżki do dekoracji. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z 1 łyżeczką przyprawy do jabłecznika.
2. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, resztą przyprawy, szczyptą soli. W drugiej misce miksujemy jajka z olejem, miodem i maślanką, stopniowo dodajemy mąkę. Następnie wsypujemy pokrojone orzechy i jabłka, mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami, posypujemy odłożonymi orzechami.
3. Pieczemy w 200 stopniach, przez ok. 25 min., aż się zezłocą, wyjmujemy z pieca i studzimy na kratce.

2 komentarze:

kuchenny bałagan pisze...

Cudowne! Porywam jedną ze sobą :)

Ola pisze...

no ciekawe czym jeszcze nas Nigella zaskoczy :) babeczki wyglądają apetycznie

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi