sobota, 8 czerwca 2013
Szarlotkowe babeczki według Nigelli
Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do jabłecznika
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- 4 łyżki maślanki lub jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki orzechów laskowych
- 2 kwaskowe jabłka
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Orzechy grubo siekamy, odkładamy 2 łyżki do dekoracji. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z 1 łyżeczką przyprawy do jabłecznika.
2. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, resztą przyprawy, szczyptą soli. W drugiej misce miksujemy jajka z olejem, miodem i maślanką, stopniowo dodajemy mąkę. Następnie wsypujemy pokrojone orzechy i jabłka, mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami, posypujemy odłożonymi orzechami.
3. Pieczemy w 200 stopniach, przez ok. 25 min., aż się zezłocą, wyjmujemy z pieca i studzimy na kratce.
- 250g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do jabłecznika
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- 4 łyżki maślanki lub jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki orzechów laskowych
- 2 kwaskowe jabłka
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Orzechy grubo siekamy, odkładamy 2 łyżki do dekoracji. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z 1 łyżeczką przyprawy do jabłecznika.
2. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, resztą przyprawy, szczyptą soli. W drugiej misce miksujemy jajka z olejem, miodem i maślanką, stopniowo dodajemy mąkę. Następnie wsypujemy pokrojone orzechy i jabłka, mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami, posypujemy odłożonymi orzechami.
3. Pieczemy w 200 stopniach, przez ok. 25 min., aż się zezłocą, wyjmujemy z pieca i studzimy na kratce.
Etykiety:
Muffiny
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
Cudowne! Porywam jedną ze sobą :)
no ciekawe czym jeszcze nas Nigella zaskoczy :) babeczki wyglądają apetycznie
Prześlij komentarz