poniedziałek, 10 czerwca 2013

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Składniki:
- 7g drożdży w proszku
- 300g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 duże jabłka
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. W misce dokładnie mieszamy mąkę z drożdżami, cukrem, letnim mlekiem, solą, pozostawiamy na 15 min. Następnie dodajemy jajko, starte na dużych oczkach jabłka, ponownie mieszamy, odstawiamy na 30 min.
2. Po tym czasie smażymy małe placuszki na rozgrzanym oleju, gotowe wykładamy na papierowe ręczniczki, by pozbyć się tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.


4 komentarze:

*D pisze...

Mniam :) Gdybym nie zjadła już dziś moich słodkich naleśników, od razu pobiegłabym zrobić racuchy- takiego mi zrobiłaś smaka!
dariawkuchni.blogspot.com

seledina pisze...

Uwielbiam, kocham i nie wiem co jeszcze... Racuchy są najlepsze! :)

Kaś pisze...

przepadam za takimi racuszkami!

Gosia pisze...

Pycha, też dodaję jabłka, a czasami ulubiony twarożek Pilos, również pyszne :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi