piątek, 28 czerwca 2013

Sernik gotowany na herbatnikach

Składniki:
- 2 jajka
- 100g masła
- 500g sera mielonego
- 1/3 szklanka mleka
- 1/2 op. budyniu waniliowego
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 100g cukru
- herbatniki (ok.200g)

Sposób przygotowania:
1. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na gładką masę, następnie stopniowo dodajemy ser, dalej ucierając. Gdy nie będzie już grudek dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy.
2. Masę przekładamy do garnka, zagotowujemy ciągle mieszając. Następnie dodajemy proszek budyniowy wymieszany z mlekiem i aromatem, ponownie zagotowujemy mieszając (uwaga by nie przypalić).
3. Blaszkę o wymiarach ok. 20x15cm wykładamy herbatnikami, wylewamy na nie połowę masy serowej, układamy kolejną warstwę ciastek, później pozostały ser. Na wierzch kładziemy ostatnią warstwę herbatników. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem i udekorować owocami.
Inspiracja: martexsweetdreams

7 komentarze:

Kulinarny Zenit pisze...

Taki serniczek wygląda bosko! Koniecznie będę musiała wypróbować ten przepis :)

*D pisze...

Nigdy takiego nie robiłam :) Zawsze sernik=pieczenie u mnie. Wygląda prosto i smacznie. Musze spróbować :)
dariawkuchni.

Justyna Bąk pisze...

świetny pomysł na szybki deser:)

Klaudia pisze...

Jak pięknie wygląda

zufik pisze...

Super ten serniczek, muszę poczynić :)

Anonimowy pisze...

zrobiłam już się chłodzi

Anonimowy pisze...

slinka mi juz leci,napewno zrobie;)

Spis treści

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi