poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Tost ze szpinakiem i łososiem

Składniki:
- 1/2 opakowania świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 100g sera typu bałkańskiego
- 100g wędzonego łososia norweskiego
- sól i pieprz
- 4 kromki chleba tostowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
1. Czosnek miażdżymy i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy szpinak i smażymy aż zwiędnie, przyprawiamy solą i pieprzem (można go lekko zmiksować).
2. Tosty układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową, na dwa wykładamy szpinak, następnie plasterki łososia, na końcu ser pokrojony w kostkę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 10 min., by grzanki były chrupiące a ser delikatnie roztopiony. Gotowe tosty wyciągamy z piekarnika i składamy je (nakrywając tosty z nadzieniem suchymi tostami).

4 komentarze:

gruszka pisze...

Do podsmażania czosnku znacznie lepszy jest neutralny olej rzepakowy. Oliwa jest z natury gorzka, a czosnek w miarę smażenia również gorzknieje, dlatego lepiej użyć czegoś co nie ma smaku - jak np. olej rzepakowy :)

Magda pisze...

Idealnie dobra składniki, moje smaki! :)

sam mam pisze...

zapraszam do wzięcia udziału w Liebster Award

Kaś pisze...

uwielbiam to połączenie! pamietam, że pierwszy raz zajadałam się taki tostami w jakiejś kawiarni i od razu podbiły moje serce :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi