sobota, 20 kwietnia 2013

Kulinarni truciciele - czyli jakich zestawień unikać






1. Antybiotyków nie popijaj mlekiem
Wapń zawarty w produktach mlecznych tworzy niekorzystne związki chemiczne z niektórymi antybiotykami i osłabia ich działanie. Dotyczy to szczególnie leków, którymi leczy się infekcje gardła, dróg moczowych, czy trądzik. Należy spożywać produkty mleczne najlepiej 2 godz.po zażyciu leku.








2. Przy lekach przeciwzakrzepowych ogranicz zielone warzywa
Nadmiar witaminy K, w którą bogate są zielone warzywa, osłabia działanie leków przeciwzakrzepowych. Jedz częściej inne warzywa, z zielonych nie rezygnuj całkowicie, ale jeśli zjadłeś zupę brokułową, zastąp już tego dnia brukselkę surówką z marchewki.






3. Gdy przyjmujesz żelazo wystrzegaj się herbaty
Zawarty w herbacie garbnik-teina zaburza wchłanianie żelaza przez organizm. Jeśli musisz przyjąć tabletkę żelaza, popij ją najlepiej niegazowaną wodą mineralną. Dopuszcza się także soki owocowe, gdyż zawarta w nich witamina C wręcz ułatwia przyswajanie żelaza przez organizm. Z wypiciem filiżanki kawy lub herbaty wstrzymaj się dwie godziny, dopiero po upływie tego czasu nie będą miały wpływu na przyjęty lek.







4. Antydepresantów nie łącz z serami
Leki antydepresyjne w połączeniu z tyraminą mogą spowodować niebezpieczny wzrost ciśnienia krwi. Zawierają ją przede wszystkim sery żółte i pleśniowe, salami, wędzone ryby, czekolada. Z lekami antydepresyjnymi możesz łączyć świeże produkty białkowe, np. mleko, jajka, twarogi, ryby.







5. Wzięłaś lek przeciwbólowy unikaj alkoholu
Alkohol może spowodować większą szkodliwość leku, osłabić jego skuteczność, poza tym obciąża dodatkowo wątrobę. W połączeniu z alkoholem nasilają się działania niepożądane tych leków. Leki przeciwbólowe wzmagają działanie alkoholu, podnosząc jego poziom we krwi. Trzymaj się zasady niełączenia żadnych leków z alkoholem.






6. Żadnych medykamentów nie popijaj sokiem grejpfrutowym
Grejpfruty zawierają flawonoidy, które hamują pracę układu enzymatycznego w wątrobie i jelicie cienkim. To powoduje podwyższenie stężenia wielu leków we krwi. Leki popijaj wodą, a jeśli masz ochotę na zjedzenie grejpfruta, zrób to 2 godz. po przyjęciu leku.

7 komentarze:

annaz pisze...

Ciekawe informacje :)

whiness pisze...

Łał, dobrze wiedzieć... Przyznam, że niektóre błędy popełniam.

innvariable pisze...

A zjedzenie najpierw grejpfruta, a potem połknięcie tabletek np. antydepresyjnych też jest niewskazane?

Pokochaj gotowanie pisze...

Najbezpieczniej jest zachowanie odstępu 2 godz. zarówno przed jak i po spożyciu lekarstw.

Twardy Szparag pisze...

Bardzo ważne informacje, tylko szkoda, że tak lakonicznie napisane.
Może dodajmy jeszcze, że antydepresantów z grupy inhibitorów MAO nie łączymy z serami pleśniowymi i dojrzewającymi oraz czerwonym winem, mięsem i niektórymi gatunkami piwa oraz owocami.
Jeśli chodzi o antybiotyki i produkty mleczne to też trochę pokrętnie - po prostu wapń zawarty w produktach mlecznych tworzy trwałe połączenia chelatowe z cząsteczkami leku, które stają się nieaktywne.
O alkoholu można napisać wiele - zasada powinna być taka - zażywamy leki - nie pijemy (mniejsza o to dlaczego).

Olka pisze...

Bardzo ciekawy wpis. O niektórych rzeczach wiedziałam, ale niektóre to dla mnie zaskoczenie.

SprawdzonyDrob.pl pisze...

Bardzo ciekawe informacje. U mnie w rodzinie pokutuje mit, że po zażyciu antybiotyku należy zjeść jogurt, bo podobno ochrania ściany żołądka. Jak widać to błąd :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi