niedziela, 21 kwietnia 2013

Greckie kotleciki z oliwkami

Składniki:
- 60dag mielonego mięsa
- 1 mała kajzerka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 cebula
- 4 połówki suszonych pomidorów w oleju
- 2 łyżki zielonych oliwek bez pestek
- 100g sera typu bałkańskiego
- 1 jajko
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 ząbek czosnku
- bułka tarta
- sól i pieprz
- olej

Sposób przygotowania:
1. Kajzerkę moczymy w mleku przez ok. 10 min., następnie odciskamy.
2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wrzątkiem, odsączamy.
3. Do miski wkładamy mięso, dodajemy cebulę, kajzerkę, pokrojone oliwki i pomidory, jajko, posiekaną natkę pietruszki, pokrojony w drobną kostkę ser, zmiażdżony czosnek, oregano, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i formujemy lekko spłaszczone, zgrabne kotlety, następnie obtaczamy je w bułce tartej.
4. Kotlety smażymy na rozgrzanej patelni z olejem, najpierw na większym ogniu, później zmniejszamy, by mięso doszło, nie było surowe, a ser się roztopił.

3 komentarze:

Daria (Dietetycznie. Moja rzeczywistość.) pisze...

mniam!
ale musiały być dobre!

annaz pisze...

Wyglądają bardzo pysznie. Dziś akurat zaplanowałam mielone z kuskusem i marchewką, ale te po grecku też na pewno przetestuję :)

Magda pisze...

Genialne! Nie rozumiem jak można nie lubić oliwek :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi