środa, 10 kwietnia 2013

Ciasteczka marcepanowe

Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 50g cukru pudru
- kilka kropel ekstraktu migdałowego
- 1 żółtko
- 150g masła
- 100g masy marcepanowej

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie wyrabiamy, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie owijamy w folie i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4mm (jeżeli się klei podsypujemy trochę mąką). Wycinamy dowolne kształty. Przepis ten idealnie nadaje się do zrobienia pieczątek, ponieważ po upieczeniu wzory zachowuj swój kształt.
3. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopniach 10-15 min. (powinny się tylko lekko zrumienić, ponieważ po wystudzeniu i tak staną się kruche).
Inspiracja: mojewypieki


5 komentarze:

Justin&Dorothy pisze...

Piękne! :)

Ola pisze...

ale śliczne stempelki ;)

Kaś pisze...

choruję na takie stempelki :)

ania-gotuje.blog.pl pisze...

śliczne stempelki!

Hania - aspikowa mama ;) pisze...

właśnie upiekłam te ciasteczka na blogerską Wigilię ;)
boooooooskie są ;)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne