sobota, 16 marca 2013

Krem z marchwi i pomarańczy

Składniki:
- 1kg marchwi
- 1 duża cebula
- 4cm imbiru
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki masła
- 100 ml śmietany 30%
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 litry bulionu warzywnego
- sól i pieprz
- pietruszka
- 1 mała bagietka

Sposób przygotowania:
1. W garnku rozgrzewamy oliwę z masłem, następnie dodajemy posiekaną cebulę i smażymy do zeszklenia. Później dodajemy starty imbir, obrane i pokrojone w plastry marchewki, 1 łyżkę startej skórki pomarańczy oraz sok z 1 pomarańczy, mieszamy.
2. Całość zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy do miękkości marchwi, następnie zdejmujemy z palnika i miksujemy. Po zmiksowaniu ponownie podgotowujemy, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem.
3. Zupę podajemy z natką pietruszki i grzankami zrobionymi z bagietki.

1 komentarze:

Agabi pisze...

wygląda obłędnie, koniecznie do ulubionych:)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi