wtorek, 12 marca 2013

Pulpety z żółtym serem

Składniki:
- 500g mielonego mięsa
- 150g żółtego sera
- 1 puszka mieszanki warzyw meksykańskiej
- 1 op. passaty pomidorowej
- 1 łyżka suszone oregano
- przyprawa do mięsa mielonego
- bułka tarta
- 1 jajko
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Do miski wkładamy mięso mielone, 3 łyżki bułki tartej, jajko, przyprawę, sól i pieprz do smaku oraz oregano. Wszystko mieszamy, formujemy małe pulpety, w środek każdego wkładamy kawałek żółtego sera (uformować je tak, by z żadnej strony nie było widać sera), później panierujemy tartej bułce i smażymy na złoty kolor.
2. Do garnka wlewamy passatę, meksykańską mieszake i zagotowujemy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem (jeśli passata była kwaśna można dodać do smaku trochę cukru). Do sosu wrzucamy usmażone pulpety i gotujemy jeszcze 5 min. Podajemy z ryżem.

3 komentarze:

whiness pisze...

Ciekawe takie mielone. Jeszcze nie jadłam. Muszę spróbować, bo uwielbiam ser, a mięso jem ponoć za rzadko ;)

Olka pisze...

Też robię pulpety z serem w środku :) Ale nigdy nie podawałam ich z warzywnym sosem, nie przyszło mi to jakoś do głowy.

Anonimowy pisze...

Ciekawy sposób na pulpety, w dodatku taki prosty:D

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi