sobota, 9 lutego 2013

Pączki

Składniki:
- 10 żółtek
- 1kg mąki pszennej
- 110g margaryny
- 10dag drożdży
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka octu
- dżem
- cukier puder
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Margarynę rozpuszczamy i lekko studzimy. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku.
2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, dodajemy rozpuszczone drożdże, margarynę i żółtka, wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto wyrośnie.
3. Ciasto wykładamy na stolnicę, obsypujemy mąką i lekko rozwałkowujemy, szklanką wycinamy krążki, nakładamy dżem, zlepiamy na kształt pączków (aby uzyskać kształt gwiazdki, na rozwałkowane ciasto nakładamy po łyżeczce dżemu, przykrywamy ciastem, lekko przyciskamy i wycinamy foremką, tak by miejsce z nadzieniem, było na środku). Pączki smażymy na rozgrzanym oleju, co chwilę je przewracamy,by nie straciły kszałtu. Można posypać cukrem pudrem.

1 komentarze:

Roz Airad pisze...

...ale smakowicie wyglądają ;D

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi