poniedziałek, 11 lutego 2013

Babka z serduszkiem

Składniki:
*na ciasto czerwone
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 125g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- czerwony barwnik spożywczy
*na ciasto jasne
- 2 szklanki mąki pszennej
- 250g masła
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 op. cukru waniliowego
- 3/4 szklanki cukru

Sposób przygotowania:
1. Ciasto czerwone i jasne wykonujemy tak samo, czyli masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mąkę z proszkiem, jajka, w przypadku ciasta czerwonego barwnik, miksujemy.
2. Do wysmarowanej tłuszczem keksówki wlewamy ciasto czerwone, pieczemy do suchego patyczka ok. 40 min. w 200 stopniach. Gdy ostygnie wycinamy serduszka foremką.
3. Następnie ponownie do wysmarowanej tłuszczem keksówki nakładamy tym razem trochę ciasta jeasnego, później w rządku kładziemy serduszka, bo boku delikatnie umieszczamy jasne ciasto (uważać by serduszka się nie przewróciły, całość przykrywamy pozostałym jasnym ciastem. Pieczemy ok. 45min. w 200 stopniach.
Inspiracja:Ciasto z sercem



5 komentarze:

Aneta Wojciechowska pisze...

robiłam niedawno murzynka z sercem, ta babka jest nawet bardziej urocza :))

naleśniki pisze...

Bardzo ładne serduszko, świetny przepis na walentynki :-)

flurkowakuchnia pisze...

A ile tego masła do jasnej części ?? Fajne wygląda i chętnie wypróbuje przepis

Pokochaj gotowanie pisze...

dodałam w opisie :)

flurkowakuchnia pisze...

Dzięki ;)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi