sobota, 2 lutego 2013

Litwa


sierpień 2011r.



 Podróż w stronę bratniej Litwy


Litwa to nie tylko znane zabytki takie jak zamek w Trokach, lecz także państwo o bogatym dorobku kulturowym i kulinarnym.



                                   
                                      
           Zamek w Trokach



                                   

Wileńskie ulice nie tylko zachwycają piękną architekturą, lecz także niezwykłymi rzeźbami, które sprawiają, że miasto staje się zaczarowane, a nawet baśniowe.




W centrum Wilna znajduje się most zakochanych, na którym młode pary wieszają kłódki i wyrzucają kluczyki do rzeki, co symbolizuje ich trwałość związku. Niektóre kłódki liczą kilkadziesiąt lat.






Kulinarnie . . . 

Kuchnia litewska ze względu na burzliwą historię naznaczona jest wpływem innych państw: Rosji, Ukrainy, Białorusi, Polski. Do najsłynniejszych dań należą:

Kartacze, zwane również cepelinami-pyzy lepione z ziemniaków, nadziewane mięsnym farszem, polane cebulką ze skwarkami.
Kybyny są to pierogi z ciasta drożdżowego, z mięsnym farszem.W oryginale używa się baraniny, jednak coraz częściej zastępowana jest wieprzowiną.
Kołduny, czyli małe pierożki, nadziewane najczęściej mięsem surowym lub gotowanym. Po ulepieniu gotowane są w rosole, w wodzie lub pieczone.
Kugel znany jest również w Polsce jako ziemniaczana babka z cebulką, czy mięsem. Ze względu na czasochłonność, przeważnie przygotowywana jest z okazji świąt.
Bliny żmudzkie- grube placki ziemniaczane nadziewane m.in. mięsem, smażone i podawane ze śmietaną, lub sosem.
Chłodnik litewski- zupa serwowana na zimno, na bazie botwinki, podawana z ugotowanym jajkiem.









Znane są również litewskie sery, które Polakom mogą wydawać się dość orientalne, np. ser z kminkiem, cebulą, pomidorami, czy ogórkiem.
Zaskakującym produktem jest ser jabłkowy, który tak naprawdę nie jest serem, nazwę zawdzięcza jedynie podobnemu sposobowi wyrobu. Przygotowuje się go z kwaśnych jabłek, cynamonu i cukru. Spożywany jest jako dodatek do gorzkiej herbaty, kawy, czy wina.

Jeśli chodzi o coś "mocniejszego" to na uwagę zasługują miody pitne, słynną ze swojego wyjątkowego smaku i dość dużej ilości alkoholu.





                                                                                               

1 komentarze:

Ona pisze...

Widzę, że przywieźliśmy z Litwy podobne zdjęcia i kulinarne wspomnienia:) Mamy za sobą jeszcze smak gotowanego oraz wędzonego wieprzowego ucha;)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi