niedziela, 3 lutego 2013

Chleb kukurydziano-paprykowy

Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oleju kukurydzianego Oleofarm
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 3/4 szklanki maślanki naturalnej
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, następnie dodajemy zmiażdżony czosnek i pokrojoną w drobną kostkę paprykę, smażymy do miękkości, studzimy.
2. Jajka miksujemy z maślanką, dodajemy paprykę wraz z tłuszczem, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, solą i sodą, mieszamy łyżką.
3. Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.
4. Pieczemy ok. 45min. w 200 stopniach (do suchego patyczka), chleb powinien lekko pęknąć.

4 komentarze:

Dzikowiec pisze...

Wygląda wspaniale!

Dietetycznie. Moja rzeczywistość. pisze...

pyszności! ;)

tuitu pisze...

Bardzo fajny przepis. Apetycznie wygląda. ;)

Anonimowy pisze...

czym ma być obsypana forma? ;]

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi