środa, 22 sierpnia 2012

Sernik ricotta


Składniki:
*na ciasto
- 50g zimnego masła
- 100g mąki pszennej
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
*na masę serową
- 500g ricotty
- 3 jajka
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki pszennej
*na kruszonkę
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta proszku do pieczenia
- mąka pszenna
*dodatkowo
- 1 szklanka jagód

Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto łączymy, szybko wyrabiamy i wylepiamy nim średnią tortownicę (tortownicę wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy mąką). Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach.
2. Ricottę ubijamy na puszystą masę z cukrem, stopniowo dodajemy jajka, mąkę, jogurt, cały czas miksujemy na gładką masę. Przygotowany ser wylewamy na wcześniej podpieczony spód i pieczemy ponownie ok. 15 min.
3. Po tym czasie ciasto posypujemy owocami i przygotowaną z podanych składników kruszonką (mąki dajemy tylę by powstała lepka kruszonka), ponownie pieczemy ok. 30 min, aż kruszonka będzie chrupka. Po wyłączeniu piekarnika, pozostawiamy chwilę ciasto w środku. Kroimy po wystudzeniu.

5 komentarze:

Maggie pisze...

Lubie serniki z ricotta. Sa takie delikatne i kremowe...

Karmel-itka. pisze...

szał i obłęd!

Kasia pisze...

uwaga, właśnie robię...

Kasia pisze...

z lekką modyfikacją wypróbowałam i ogłaszam, ze jest super, szybki, wilgotny nie za słodki serniczek, pewnie niedługo pochwalę się efektem i dodam do listy przepisów do polecenie u siebie :) pozdrawiam i dziękuję za inspirację :)

Magdalena M pisze...

Wygląda świetnie!

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi