środa, 22 sierpnia 2012
Sernik ricotta
Składniki:
*na ciasto
- 50g zimnego masła
- 100g mąki pszennej
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
*na masę serową
- 500g ricotty
- 3 jajka
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki pszennej
*na kruszonkę
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta proszku do pieczenia
- mąka pszenna
*dodatkowo
- 1 szklanka jagód
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto łączymy, szybko wyrabiamy i wylepiamy
nim średnią tortownicę (tortownicę wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy
mąką). Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach.
2. Ricottę ubijamy na puszystą masę z cukrem, stopniowo
dodajemy jajka, mąkę, jogurt, cały czas miksujemy na gładką masę. Przygotowany
ser wylewamy na wcześniej podpieczony spód i pieczemy ponownie ok. 15 min.
3. Po tym czasie ciasto posypujemy owocami i przygotowaną z
podanych składników kruszonką (mąki dajemy tylę by powstała lepka kruszonka),
ponownie pieczemy ok. 30 min, aż kruszonka będzie chrupka. Po wyłączeniu
piekarnika, pozostawiamy chwilę ciasto w środku. Kroimy po wystudzeniu.
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
5 komentarze:
Lubie serniki z ricotta. Sa takie delikatne i kremowe...
szał i obłęd!
uwaga, właśnie robię...
z lekką modyfikacją wypróbowałam i ogłaszam, ze jest super, szybki, wilgotny nie za słodki serniczek, pewnie niedługo pochwalę się efektem i dodam do listy przepisów do polecenie u siebie :) pozdrawiam i dziękuję za inspirację :)
Wygląda świetnie!
Prześlij komentarz