poniedziałek, 23 lipca 2012

Naleśniki z tuńczykiem

Składniki:
* na ciasto
- 250g mąki pszennej
- 250ml mleka
- szczypta soli
- 1 jajko
- 50 ml wody
- 1 łyżka oleju
*na farsz
- 30 dag tuńczyka w puszce w kawałkach
- 3 jajka
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 100 ml kremówki
- 1 łyżka kapary
- sól i pieprz
- cytryna
- ser żółty

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Smażymy cienkie naleśniki na złoty kolor.
2. Trzy jajka gotujemy na twardo, następnie kroimy w kostkę. Cebulkę podsmażamy na maśle, dodajemy mąkę, mleko, śmietanę, następnie tuńczyka, chwile gotujemy, cały czas mieszając (sos powinien zgęstnieć).  Do gotowego tuńczyka dodajemy kapary, ugotowane jajka przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cytryną.
3. Farsz kładziemy na naleśniki, zawijamy w ruloniki i wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy odrobiną startego żółtego sera. Naleśniki zapiekamy ok. 15-20 min. w 180 stop.

4 komentarze:

Emma pisze...

do wypróbowania

Madzialena pisze...

Jeden z "najulubieńszych" pomysłów na szybki obiad :)

kuszeniesukkuba pisze...

Mmm.. to zdecydowanie śniadanie moich marzeń! Ostatnio mam straszną chętkę na wszelkie rybki, super pomysł! ;)

Gosia pisze...

Uwielebiam tuńczyka(szczególonie z lidla w kawałku), robię pasty i sałatki, ale naleśnki z tuńczykiem, po prostu bomba:)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi