środa, 25 lipca 2012

Krem z cukinii

Składniki:
- 1 duża cukinia
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na maśle, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię bez nasienia oraz obrane i pokrojone ziemniaki, wszystko chwilę smażymy.
2. Wlewamy bulion warzywny i gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy miętę i mąkę wymieszaną z kilkoma łyżkami wywaru.
3. Zupę zagotowujemy, ściągamy z ognia, dodajemy jogurt, całość miksujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z grzankami.

3 komentarze:

Kaś pisze...

mniam! w tym roku jadłam pierwszy raz i bardzo mi posmakował

Alinka pisze...

O super przepis. Mam dużą jedną cukinię, jutro gotuję Twój kremik:)

Anonimowy pisze...

polecam zupę cukiniową z rozmarynem http://malesiagotuje.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?6
pozdrawiam:)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi