wtorek, 17 lipca 2012

Krucha tarta porzeczkowa z bezą

Składniki:
- 20 dag masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- 30 dag czerwonych porzeczek
- 3/4 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:
1. Masło wraz z cukrem, żółtkami, mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia szybko zagniatamy na gładkie ciasto, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na ok. 1/2 godz.
2. Formę do tarty wylepiamy 3/4 porcji schłodzonego ciasta, kłujemy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 10 min.
3. Na podpieczony spód wykładamy oczyszczone porzeczki, posypujemy 2 łyżkami cukru pudru. Następnie kładziemy warstwę pozostałego ciasta startego na tarce o dużych oczkach.
4. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli, pod koniec dodajemy pozostały cukier puder. Pianę wykładamy na wierzch ciasta. Pieczemy ok. 45 min w 180 stopniach, aż wierzch będzie rumiany. Po upieczeniu pozostawiamy jeszcze przez chwilę w piekarniku, by beza była chrupka.

9 komentarze:

Angie pisze...

Obłędnie wygląda...a przy mojej miłości do tart już się zakochałam :)

Karmel-itka. pisze...

mmm... wszystko, co najsmaczniejsze!

Dusia pisze...

mmm mega

Justin&Dorothy pisze...

Obłedna !! :)

Marzena pisze...

Jak są całe jajka i proszek do pieczenia to chyba raczej półkruche. Ja też ostatnio piekłam z porzeczkami na półkruchym spodzie. Z bezami fajnie, jak w pleśniaku:-)

Ola pisze...

Uwielbiam takie kruche i proste ciasta,pobiegnę szybko do Lidla i kupię potrzebne składniki więc zaraz biorę się do pieczenia.

Forex pisze...

Świetny przepis!

Veronica pisze...

ooo rety i znowu te porzeczki... dlaczego jestem na diecie?!

Słodka Latte pisze...

uwielbiam ten przepis! od zeszlegu roku pieke ta tarte non stop w sezonieprozeczkowym :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi