poniedziałek, 18 czerwca 2012

Swojska tarta

Składniki:
*na ciasto
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- 1/4 szklanki wody
- 125g masła
- szczypta soli
*na farsz
- 150g suchej kiełbaski
- 1 mała puszka czerwonej fasolki
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 150g kwaśnej śmietany
- 100g żółtego sera
- oregano
- słodka papryka
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, wyrabiamy szybko, wstawiamy ciasto do lodówki na 1 godzinę.
2. Kiełbasę kroimy w plasterki, podsmażamy na złoto.
3. W garnku mieszamy kwaśną śmietanę, mleko, jajka, starty żółty ser, oregano, paprykę, sól i pieprz do smaku.
4. Formę do tarty smarujemy masłem, wykładamy ciasto, kujemy widelcem i podpiekamy ok. 20 min. w 180 stopniach. Następnie nakładamy kiełbasę, fasolkę i kukurydzę, zalewamy sosem serowym i pieczemy jeszcze ok. 30 min. w 180 stopniach.
5. Tartę podajemy samą lub z ketchupem czy sosem czosnkowym.

2 komentarze:

Madleine pisze...

zapisuje - to są zdecydowanie moje smaki! :)

Anonimowy pisze...

chciałam zapytać czy ciasto nie wymaga jajka? pozdrawiam

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi