wtorek, 26 czerwca 2012

Sernik grecki

Składniki:
- 1 duża paczka herbatników
- 1200 ml jogurtu greckiego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru
- 6 jajek
- 180g wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki oleju
- 3 budynie śmietankowe
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
1. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką i puszystą masę. Następnie dodajemy olej, jogurt, budynie, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wiórki, miksujemy na jednolitą masę.
2. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, dodajemy do masy jogurtowej, delikatnie mieszamy.
3. Średnią blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie układamy herbatniki, na które wylewamy jogurtową masę.
4. Pieczemy ok. 1 godzinę w 180 stopniach, kroimy po ostudzeniu.

11 komentarze:

Karmel-itka. pisze...

pięknie wygląda! z pewnością rozkoszny ;]
uwielbiam serniki.

Marta pisze...

Ciekawa jestem smaku tego sernika, bo takie tylko na bazie jogurtu już jadłam, ale... na zimno!
Musi być pyszny :)

mojetworyprzetwory pisze...

WOW! jaki cudowny przepis! Zapisuję i zrobię w weekend!

Samantha pisze...

Piękny sernik, wygląda bardzo puszyście i pysznie :)

Paulina pisze...

pyszności:) uwielbiam serniki:D

Madzialena pisze...

Jaki puszysty! :) Ciekawa jestem smaku takiego sernika, czas go w końcu upiec :)

Nadzieja pisze...

uwielbiam taki sernik :)

Fuchsia pisze...

Bardzo ciekawy sernik! Zapraszam do udziału w akcji sernikowej :)

moje pasje pisze...

:) świetny Jadłam kiedyś taki u cioci i bardzo mi smakował :)

Marta pisze...

świetny i to bez sera,aż dziw bierze że to prawdziwy sernik,kupiłam już w Lidl super gęste jogurty greckie i wypróbuję przepis.

Adi Adi pisze...

Taki sam sernik, tylko że bez proszku do pieczenia + brzoskwinie, są o wiele lepsze. Polecam wszystkim. Pozdro!

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi