wtorek, 15 maja 2012

Pieczarkowo-ananasowe risotto

Składniki:
- 150g ryżu
- 2 plasterki ananasa
- 3 pieczarki
- 100ml śmietanki 12%
- 3 plasterki szynki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2,5 szklanki bulionu warzywnego
- sól i pieprz
- natka pietruszki

Sposób przygotowania:
1. Ryż gotujemy w bulionie, pod koniec dodajemy śmietanę, aż do miękkości i wchłonięcia płynów.
2. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki, szynkę w mniejsze kawałki, wszystko podsmażamy na łyżce masła.
3. Ananasa kroimy w kostkę, dodajemy wraz z pieczarkami i szynką do ryżu, mieszamy, chwilę gotujemy.
4. Dodajemy sok z cytryny, przyprawiamy do smaku, mieszamy. Na końcu posypujemy natką pietruszki.

2 komentarze:

manoria pisze...

Pieczarkowo - ananasowego risotta jeszcze nie widziałam. Bardzo apetycznie wygląda. Pozdrawiam

Emma pisze...

pieczarkowo - ananasowe?! zapisuję, ciekawam smaku :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi