środa, 9 maja 2012
Cynamonowe ślimaczki
Składniki:
*na ciasto
- 1 jajko
- 4 łyżki budyniu śmietankowego
- 2 łyżki letniej wody
- 3 łyżki roztopionego masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 15g świeżych drożdży
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżka cukru
- 1/2 szklanki mleka
*na nadzienie
- garść orzechów włoskich
- garść orzechów laskowych
- 2 łyżki cynamonu
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki roztopionego masła
Sposób przygotowania:
1. Do letniego mleka dodajemy dwie łyżki wody, cukier i drożdże, mieszamy do połączenia składników, zostawiamy w ciepłym miejscu, aż drożdże się ruszą.
2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, budyń, dodajemy jajko, wyrośniętą mieszankę drożdżową, wszystko mieszamy, wlewamy ostudzone masło, wyrabiamy ręką. Odstawiamy ciasto na 15 min, by odpoczęło. Następnie ponownie wyrabiamy (jeśli ciasto się bardzo klei można dodać trochę mąki) i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę.
3. Orzechy siekamy, mieszamy z brązowym cukrem i cynamonem.
4. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, na grubość ok. 0,5 cm. Następnie smarujemy ciasto masłem, posypujemy mieszanką cynamonową i lekko przyciskamy. Zawijamy na kształt rolady, następnie kroimy na kawałki, lekko spłaszczamy i układamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach, na lekko rumiany kolor.
*na ciasto
- 1 jajko
- 4 łyżki budyniu śmietankowego
- 2 łyżki letniej wody
- 3 łyżki roztopionego masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 15g świeżych drożdży
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżka cukru
- 1/2 szklanki mleka
*na nadzienie
- garść orzechów włoskich
- garść orzechów laskowych
- 2 łyżki cynamonu
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki roztopionego masła
Sposób przygotowania:
1. Do letniego mleka dodajemy dwie łyżki wody, cukier i drożdże, mieszamy do połączenia składników, zostawiamy w ciepłym miejscu, aż drożdże się ruszą.
2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, budyń, dodajemy jajko, wyrośniętą mieszankę drożdżową, wszystko mieszamy, wlewamy ostudzone masło, wyrabiamy ręką. Odstawiamy ciasto na 15 min, by odpoczęło. Następnie ponownie wyrabiamy (jeśli ciasto się bardzo klei można dodać trochę mąki) i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę.
3. Orzechy siekamy, mieszamy z brązowym cukrem i cynamonem.
4. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, na grubość ok. 0,5 cm. Następnie smarujemy ciasto masłem, posypujemy mieszanką cynamonową i lekko przyciskamy. Zawijamy na kształt rolady, następnie kroimy na kawałki, lekko spłaszczamy i układamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach, na lekko rumiany kolor.
Etykiety:
Ciastka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
4 komentarze:
Mmmm uwielbiam takie bułeczki :)
Wspaniałe! Piękne i kuszące!
Przepiękne są!
cudownie aromatyczne :) Uwielbiam zapach cynamonu :)
Prześlij komentarz