piątek, 13 kwietnia 2012
Sernik czekoladowo-pomarańczowy
Składniki:
*na ciasto
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 2/5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
*na masę serową
- 1 szklanka cukru pudru
- 700g serka śmietankowego mielonego
- 50 ml soku z pomarańczy
- 200 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki żelatyny
- 100g gorzkiej czekolady z skórką pomarańczową
*na wierzch
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 pomarańcza
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt zaczynamy od ubicia białek na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i dalej ubijamy na sztywną, szklistą masę. Potem stopniowo dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z kakaem, ubijamy na gładką masę. Spód tortownicy (śred. 22cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, pieczemy ok 20 min. w 180 stopniach.
2. Ser miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy ubitą śmietankę, mieszamy. Masę serową dzielimy na dwie równe części. Czekoladę rozpuszczamy w łaźni wodnej, lekko studzimy. Do jednej części sera dodajemy czekoladę, do drugiej sok z pomarańczy, każdą część osobno mieszamy w miseczkach. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia. 2/3 żelatyny dodajemy do masy serowej z sokiem pomarańczowym, resztę dodajemy do sera z czekoladą. Każdą porcje sera należy energicznie mieszać, odstawiamy by nieco zastygły.
3. Na wystudzony spód kładziemy najpierw pomarańczową masę serową, potem czekoladową, wkładamy na 20 min. do lodówki.
4. Galaretkę przygotowujemy na 3/4 zalecanej wody, pozostawiamy by lekko stężniała. Pomarańczę obieramy, kroimy w plastry, układamy na masie serowej, wierzch zalewamy tężejącą galaretką, wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Inspiracja: słodkiefantazje.pl
*na ciasto
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 2/5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
*na masę serową
- 1 szklanka cukru pudru
- 700g serka śmietankowego mielonego
- 50 ml soku z pomarańczy
- 200 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki żelatyny
- 100g gorzkiej czekolady z skórką pomarańczową
*na wierzch
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 pomarańcza
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt zaczynamy od ubicia białek na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i dalej ubijamy na sztywną, szklistą masę. Potem stopniowo dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z kakaem, ubijamy na gładką masę. Spód tortownicy (śred. 22cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, pieczemy ok 20 min. w 180 stopniach.
2. Ser miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy ubitą śmietankę, mieszamy. Masę serową dzielimy na dwie równe części. Czekoladę rozpuszczamy w łaźni wodnej, lekko studzimy. Do jednej części sera dodajemy czekoladę, do drugiej sok z pomarańczy, każdą część osobno mieszamy w miseczkach. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia. 2/3 żelatyny dodajemy do masy serowej z sokiem pomarańczowym, resztę dodajemy do sera z czekoladą. Każdą porcje sera należy energicznie mieszać, odstawiamy by nieco zastygły.
3. Na wystudzony spód kładziemy najpierw pomarańczową masę serową, potem czekoladową, wkładamy na 20 min. do lodówki.
4. Galaretkę przygotowujemy na 3/4 zalecanej wody, pozostawiamy by lekko stężniała. Pomarańczę obieramy, kroimy w plastry, układamy na masie serowej, wierzch zalewamy tężejącą galaretką, wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Inspiracja: słodkiefantazje.pl
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
7 komentarze:
Śliczny:)
Jakos nie moge sie przekonac do galaretki, ale poza tym - pierwsza klasa :)
Wygląda pysznie :) zapisuję do wypróbowania. Mam nadzieję, że biszkopt mi się uda...
sernik na zimno... mniam ;]
lekko i słodko.
To chyba najładniejszy sernik na zimno jaki kiedykolwiek widziałam. Niesamowity wręcz!
Wygląda cudownie smacznie!
Wygląda przepysznie, dziś zrobię jeśli tylko starczy mi czasu :)
Prześlij komentarz