czwartek, 12 kwietnia 2012

Rolada szpinakowa

Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego rozdrobionego szpinaku (450g)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 serki Almette śmietankowe
- świeży koperek
- 150g wędzonego łososia
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Na łyżce masła podsmażamy posiekany czosnek, następnie dodajemy szpinak, gotujemy go aż będzie gęsty (woda musi wyparować). Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
2. Po wystudzeniu szpinaku dodajemy żółtka, mąkę i ubite białka, delikatnie mieszamy. Wykładamy na średnią blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 200 stopniach ok. 15 min.
3. Po upieczeniu, lekko ciepły placek szpinakowy zawijamy w ręczniczek jak roladę, odstawiamy na ok 20 min.
4. Do miski wkładamy serki, posiekany koperek, dodajemy sok z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
5. Roladę rozwijamy, smarujemy serkiem, układamy łososia i zawijamy. Całość zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min.

11 komentarze:

Maggie pisze...

Przecudnie wyglada, troche jak sushi :)

Karmel-itka pisze...

bardzo lekka roladka.
wiosenna ;]
ach! chciałabym plasterek.

GastroMonia pisze...

przepiękna i taka kolorowa:)

Kacik slodkosci pisze...

widziałam i kosztowałam kiedyś u znajomej, naprawdę godna polecenia. ślicznie się prezentuje;)

kornik pisze...

wygląda super i te kolory!
robiłam ostatnio pasztet ze szpinakiem i łososiem, więc Twoja rolada z pewnością by mi posmakowała:)

Anonimowy pisze...

Jadłam coś podobnego tydzień temu na chrzcinach u wnuczki-pycha. Na pewno zrobię to w domu.

Anonimowy pisze...

Robie taka rolade bardzo czesto,tylko zamiast łososia dodaje papryke konserwową lub ogorki korniszony polecam jest pyszne.

Anonimowy pisze...

Cześć mam pytanie-czy po upieczeniu jak zawijamy w ten ręczniczek,to sciągnąć ten papier,czy póżniej?zalerzy mi na szybkiej odp. w niedziele mam chrzciny;)

Pokochaj gotowanie pisze...

Najlepiej jak po u pieczeniu położysz sobie placek na ręczniku do góry papierem i wtedy go odrywasz, a następnie zawijamy ręczniczkiem, powodzenia:)

Anonimowy pisze...

POKOCHAJ GOTOWANIE-dzięki piękne, mam nadzieje że się uda:)

Anonimowy pisze...

rolada przepyszna, wyszła mi tylko za duża warstwa szpinaku ale i tak jest mega.
dziękuję za przepis :):):)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne