czwartek, 12 kwietnia 2012
Rolada szpinakowa
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego rozdrobionego szpinaku (450g)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 serki Almette śmietankowe
- świeży koperek
- 150g wędzonego łososia
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Na łyżce masła podsmażamy posiekany czosnek, następnie dodajemy szpinak, gotujemy go aż będzie gęsty (woda musi wyparować). Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
2. Po wystudzeniu szpinaku dodajemy żółtka, mąkę i ubite białka, delikatnie mieszamy. Wykładamy na średnią blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 200 stopniach ok. 15 min.
3. Po upieczeniu, lekko ciepły placek szpinakowy zawijamy w ręczniczek jak roladę, odstawiamy na ok 20 min.
4. Do miski wkładamy serki, posiekany koperek, dodajemy sok z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
5. Roladę rozwijamy, smarujemy serkiem, układamy łososia i zawijamy. Całość zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min.
- 1 opakowanie mrożonego rozdrobionego szpinaku (450g)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 serki Almette śmietankowe
- świeży koperek
- 150g wędzonego łososia
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Na łyżce masła podsmażamy posiekany czosnek, następnie dodajemy szpinak, gotujemy go aż będzie gęsty (woda musi wyparować). Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
2. Po wystudzeniu szpinaku dodajemy żółtka, mąkę i ubite białka, delikatnie mieszamy. Wykładamy na średnią blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 200 stopniach ok. 15 min.
3. Po upieczeniu, lekko ciepły placek szpinakowy zawijamy w ręczniczek jak roladę, odstawiamy na ok 20 min.
4. Do miski wkładamy serki, posiekany koperek, dodajemy sok z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
5. Roladę rozwijamy, smarujemy serkiem, układamy łososia i zawijamy. Całość zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
11 komentarze:
Przecudnie wyglada, troche jak sushi :)
bardzo lekka roladka.
wiosenna ;]
ach! chciałabym plasterek.
przepiękna i taka kolorowa:)
widziałam i kosztowałam kiedyś u znajomej, naprawdę godna polecenia. ślicznie się prezentuje;)
wygląda super i te kolory!
robiłam ostatnio pasztet ze szpinakiem i łososiem, więc Twoja rolada z pewnością by mi posmakowała:)
Jadłam coś podobnego tydzień temu na chrzcinach u wnuczki-pycha. Na pewno zrobię to w domu.
Robie taka rolade bardzo czesto,tylko zamiast łososia dodaje papryke konserwową lub ogorki korniszony polecam jest pyszne.
Cześć mam pytanie-czy po upieczeniu jak zawijamy w ten ręczniczek,to sciągnąć ten papier,czy póżniej?zalerzy mi na szybkiej odp. w niedziele mam chrzciny;)
Najlepiej jak po u pieczeniu położysz sobie placek na ręczniku do góry papierem i wtedy go odrywasz, a następnie zawijamy ręczniczkiem, powodzenia:)
POKOCHAJ GOTOWANIE-dzięki piękne, mam nadzieje że się uda:)
rolada przepyszna, wyszła mi tylko za duża warstwa szpinaku ale i tak jest mega.
dziękuję za przepis :):):)
Prześlij komentarz