poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Jabłka w chrupiącym cieście

Składniki:
- 2 jabłka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
-1/2 szklanka mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
- olej

Sposób przygotowania:
1. Białko z solą ubijamy na sztywno.
2. W misce mieszamy żółtko z mąką, mlekiem i z cukrem waniliowym. Na końcu dodajemy ubite białko, delikatnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany, więc w razie potrzeby dodajemy mleko lub mąkę. Do ciasta można dodać troszeczkę octu, żeby nie wchłaniało tłuszczu.
3. Jabłka obieramy, kroimy w plastry i wycinamy nasienie. Plastry zanurzamy w cieście, następnie kładziemy na mocno rozgrzany olej, po chwili przewracamy, tak by talarki miały złoty kolor.
4. Wykładamy na papierowy ręczniczek, na końcu posypujemy cukrem pudrem.

4 komentarze:

Dusia pisze...

idealne do chrupania między głównymi posiłkami :)

kuchennefascynacje pisze...

Pochwała prostoty. Idealne dla mojego podniebienia :)

Brenia pisze...

super przekąska! :) prosta a jaka pyszna

Bernadeta pisze...

tez dzisiaj były u nnie na deser. pyszna przyjemnosć.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne