środa, 2 maja 2012

Tartaletki z kremem patissiere i granatem

Składniki:
*na ciasto
- 125g masła
- 225g mąki pszennej
- szczypta soli
- 50g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki wody
*na krem
- 50g cukru
- 3 żółtko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki masła
- 250ml mleka
- odrobina prawdziwej wanilii
*dodatkowo
- 1 granat

Sposób przygotowania:
1. Ciasto zaczynamy od wymieszania mąki z cukrem pudrem i z solą. Następnie dodajemy posiekane twarde masło, żółtko i wodę, szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30 min.
2. Mleko na krem zagotowujemy. Żółtka miksujemy z cukrem, mąką ziemniaczaną, wanilią. Dodajemy stopniowo gorące mleko, cały czas miksujemy. Następnie wstawiamy na palnik, by krem zgęstniał (cały czas miksujemy by nie było grudek).  Na końcu dodajemy masło, mieszamy.
3. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy na grubość 3 mm, wykładamy nim tartaletki, na ciasto kładziemy kawałek foli aluminiowej, na to kilka fasolek, żeby przy pieczeniu ciasto było równe. Wkładamy do piekarnika na ok. 20 min. w 200 stopniach, by się przyrumieniły. Następnie ściągamy fasolę z folią, nakładamy krem, posypujemy granatem i wkładamy do piekarnika na jeszcze 10 min. Po ostygnięciu wyciągamy z foremek.

10 komentarze:

Brenia pisze...

Jakoś nie często używam granatu w kuchni, nie wiem czemu bo jest pyszny.
a tartaletki wyglądają wysmienicie :)

Patrycjaa pisze...

śliczne!

Marta pisze...

jakie pyszne ! :)

DarkANGELika pisze...

Uwielbiam granat;) W takim wydaniu bardzo mi się podoba;)

Hania-Kasia pisze...

Pysznie się prezentują.

Maggie pisze...

Szalenie efektowne!

Joanna Skoraczyńska pisze...

Boskie. Wyglądają przecudnie.

Justin&Dorothy pisze...

Nigdy nie używałam granatu do wypieków... może czas zacząć :) Cudne tartaletki :)

Arvén pisze...

Świetnie wyglądają te "granatowe" ziarenka na kremie :) Muszą smakować doskonale!

Krysia pisze...

Genialny pomysł z tym granatem!

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi