sobota, 7 kwietnia 2012

Babka majonezowa

Składniki:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 łyżki majonezu
*dodatkowo
- lukier
- posypka

Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywno, następnie dodajemy cukier, miksujemy aż powstanie szklista, gęsta masa.
2. Dodajemy majonez i żółtka, dalej miksujemy, póżniej wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy.
3. Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 40 min. w 200 stopniach (sprawdzamy patyczkiem, czy babka jest upieczona). Po wystudzeniu dekorujemy lukrem i posypką.

6 komentarze:

Justin&Dorothy pisze...

Wesołych Świąt ! Piękna babka :)

Dusia pisze...

majonezowa baba jest świetna:)
wesołego alleluja

Karmel-itka pisze...

majonezowa! moja Babcia jest mitrzynią jeśli o nią chodzi.
zresztą, majonezowej babki chyba nie da się popsuć xd

wspaniałych świąt! ;*

Anonimowy pisze...

200 stopni do pieczenia to za duzo wystarczy 180

Anonimowy pisze...

będę ją piec

Anonimowy pisze...

upiekłam jest super

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne