środa, 1 lutego 2012

Kalafior po włosku

Składniki:
- 1 mała główka kalafioru
- 100g szynki w całości
- 150g pieczarek
- 2 łyżki koncentratu
- pieprz, sól
- przyprawa typu vegeta
- masło
- oregano

Sposób przygotowania:
1. Kalafior oczyszczamy, kroimy na różyczki i chwilę gotujemy w osolonej wodzie (na pół twardo).
2. Kalafior wyciągamy na talerz posypujemy troszkę przyprawą typu vegeta, następnie przekładamy go do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
3. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki i podsmażamy na łyżce masła, aż puszczą wodę, następnie dodajemy koncentrat i chwile gotujemy, pod koniec dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy to na kalafior, równomiernie rozkładamy, na końcu posypujemy oregano.
4. Całość wkładamy do piekarnika, zapiekamy ok. 15-20 min. w 200 stopniach.

3 komentarze:

Izka pisze...

Bardzo apetyczny - piszę sie na te wersję:)

mopswkuchni pisze...

Ciekawy sposób na kalafiora! Mniam

monami pisze...

świetny pomysł :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi