wtorek, 20 grudnia 2011

Szybkie pierniczki

Składniki:
- 5 łyżek miękkiego masła
- 1 jajko
- 1/4 szklanki płynnego miodu
- 3/4 opakowania przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka kakao
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie wyrabiamy ciasto ręką. Następnie rozwałkowujemy je na grubość ok 3 mm, podsypujemy je trochę mąką, by się nie kleiło.
2. Wycięte pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 8-10 min. w 180 stopniach (po wyciągnięciu z piekarnika twardnieją, jeśli woli ktoś miękkie to po wystudzeniu  należy zamknąć je na kilka godzin w słoiku).

1 komentarze:

Agata dietetycznie w kuchni pisze...

Pierniczkowy dziń, ja też dziś robie :)
Świetny bałwanek :):)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi