sobota, 10 grudnia 2011

Szarlotka z migdałami

Składniki:
*na ciasto:
- 200g masła
- 500g mąki pszennej
- 1 op. cukru waniliowego
- 180g cukru brązowego
- 5 żółtek
- 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*na mesę:
- 50g masła
- 2 opakowania budyniu śmietankowego (każdy na 1/2 l mleka)
- 125 ml mleka skondensowanego
- 375 ml mleka 2%
- 5 białek
- szczypta soli
- 80g płatków migdałowych
- 1 kg kwaśnych jabłek (najlepiej mniej soczyste)
- 1 mały słoiczek czerwonego dżemu np. porzeczkowego
- 150 g cukru
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i brązowym. Następnie dodajemy masło pokrojone w kostkę i zagniatamy ciasto. Później dodajemy żółtka, śmietanę, ponownie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie połowy. Jedną kładziemy do lodówki, a drugą do zamrażalki na ok. 30 min. Średnią, ale wysoką blaszkę smarujemy masłem,obsypujemy mąką i wykładamy na nią ciasto z lodówki. Podpiekamy ok. 10 min. w 200 stopniach, studzimy.
2. Budynie gotujemy na mleku wymieszanym z mlekiem skondensowanym, do jeszcze ciepłego budyniu dodajemy masło, aromat, pokruszone płatki migdałowe, mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia. Białka ubijamy na sztywno z solą i cukrem, a następnie łączymy je z ostudzonym budyniem.
3. Jabłka obieramy, oczyszczamy, a następnie kroimy w małe plasterki. Mieszamy je z dżemem.
4. Jabłka wykładamy na podpieczony spód, następnie kładziemy masę budyniową, na samym końcu ścieramy na tartce ciasto z zamrażalki. Ciasto pieczemy ok. 60 min. w 200 stopniach na złoty kolor. Przed krojeniem ciasto musi być ostudzone.

10 komentarze:

Dusia pisze...

pyszna musiała być, bo pewnie szybko znikła.

Lovelykate pisze...

Uwielbiam i szarlotkę i migdały, więc połączenie tego razem musiało być przepyszne!

Zapraszam:
www.amatorskiegotowanie.blogspot.com

Sue pisze...

Niesamowite ciasto! :)

Karmel-itka. pisze...

szarlotka zawsze na tak!
a na dodatek z migdałami. urzeczona się czuję ;]
i głodna, spragniona takiego kawałeczka!

Panna Malwinna pisze...

Pyszności;) Chętnie zjadłabym kawałek do porannej kawki

Russkaya pisze...

Z migdałami nie piekłam, ale wygląda tak apetycznie, że biorę w ciemno ;)

berrypunch pisze...

Pycha ! :)

Anonimowy pisze...

witam! wspaniałe ciasto koniecznie muszę upiec, ale mam pytanie jakiego mleka skondens.użyłaś slodzone czy nie.

Pokochaj gotowanie pisze...

Użyłam słodzonego. Pozdrawiam:)

motylek987 pisze...

Witam! Przepysznie ta szarlotka wygląda:) Musze kiedyś wypróbować takie połącznie z migdałami.. :) Ja dopiero zaczynam zabawę z blogiem.. I jako pierwszy post wystawiłam szarlotkę - zwykłą, najzwyklejszą :] Ale przeglądajac Twojego bloga.. już widzę, że pewnie niejeden przepis przetestuję :)

Pozdrawiam!:)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi