czwartek, 8 grudnia 2011

Ciateczka z marcepanem

Składniki:
- 200g cukru
- 200g masła
- 1 jajko
- 300g mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 1 tabliczka białej czekolady
- 2 łyżki śmietany 30%
- 100g masy marcepanowej

Sposób przygotowania:
1. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko, dalej miksując. Następnie dodajemy mąkę i kakao. Zagniatamy ciasto, gdyby się lepiło można dodać trochę mąki, bądź włożyć na chwilę do lodówki.
2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4mm i wycinamy wybraną foremką ciasteczka, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Z marcepanu formujemy małe kuleczki, lekko spłaszczamy i układamy je na połowę wyciętych ciasteczek. Pozostałe ciasteczka (bez kuleczek marcepanowych) kładziemy na te z marcepanem i lekko dociskami brzegi.
4. Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 min. Wyciągamy z piekarnika, po ostudzeniu ozdabiamy białą czekoladą rozpuszczoną w śmietanie.

3 komentarze:

Sue pisze...

Poproszę takiego kwiatuszka!

Tyna pisze...

Urocze:) Bardzo lubię marcepan, więc to coś dla mnie:)

Asiek pisze...

Ładne... a jakie jest źródło ciasteczek?
Pozdrawiam

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne