piątek, 4 listopada 2011

Wiewiórka

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jabłka
- 3/4 szklanki orzechów laskowych

Sposób przygotowania:
1. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy grubo siekamy.
2. Jajka ubijamy z cukrem na jednolitą masę, następnie stopniowo dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Dodajemy olej, miksujemy na gładką masę.
3. Następnie dodajemy pokrojone jabłka i orzechy, delikatnie mieszamy.
4. Ciasto wlewamy do średniej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 40-50 min. Ciasto można posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

manoria pisze...

Świetna nazwa jak najbardziej adekwatna dla tego ciasta. Pysznie się prezentuje. a tak na marginesie - również schrupałabym orzeszka :-)

Maggie pisze...

Uwielbiam to ciasto! Jest mega proste, a bardzo smaczne.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne