piątek, 30 września 2011

Dyniowe knedle

Składniki:
- 800g dyni (po oczyszczeniu)
- 1kg ziemniaków
- 600g śliwek węgierek
- 1 jajko
- sól
- cukier kandyzowany
- mąka ziemniaczana (1/4 masy)
- odrobina oliwy
- cukier

Sposób przygotowania:
1. Dynie oczyszczamy, kroimy w kostkę, układamy ją na wyłożonej papierem blaszce. Lekko skrapiamy olejem i pieczemy do miękkości w 200 stopniach.
2. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, następnie dokładnie je ugniatamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
3. Upieczoną dynię miażdżymy, dodajemy do ugniecionych ziemniaków, wszystko dokładnie mieszamy na gładką masę. Do ostudzonej masy dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną tak, by tworzyła 1/4 masy ugotowanych warzyw.
4. Wszystko wyrabiamy na gładką masę, ciasto nie powinno lepić się do dłoni.
5. Śliwki pozbawiamy pestek, na ich miejsce kładziemy kawałek cukru kandyzowanego. Formujemy w dłoni kluski, owijając każdą śliwkę ciastem.
6. Gotowe knedle wrzucamy do wrzątku, gotujemy 15-20 min. na małym ogniu. Podajemy z posypanym cukrem i cynamonem.

5 komentarze:

Mirabelka pisze...

Aaaa, jakie fajne! :) Robiłam kiedyś dyniowe gnocchi i były super, zapisuję ten przepis koniecznie do wypróbowania :)

Angie pisze...

Kolor mają cudowny!

Tyna pisze...

Jak ładnie wyglądają!:) wypróbuję przepis

ria pisze...

łaaa! piekne!! dzieki za przepis !

Jedzmy pisze...

W życiu nie wpadłabym na lepsze zastosowanie dyni :) Dzięki!

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi