wtorek, 19 lipca 2011

Złocista zapiekanka

Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 małe opakowanie mieszanki bakalii
- 2 łyżki cukru brązowego
- łyżka masła
 - 1/2 bochenka starego ciemnego chleba (użyłam żurawinowego)

Sposób przygotowania:
1. Chleb kroimy w kostkę. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, kładziemy do niego pokrojone kromki. Masło rozpuszczamy w mleku, wsypujemy bakalie i chwile gotujemy, następnie studzimy. Do mleka z bakaliami dodajemy rozmącone jajko, mieszamy.
2. Kromki zalewamy mlekiem, mieszamy tak, aby wszystkie kawałki były namoczone. Zapiekankę posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy ok. 20 min. w 200 stopniach.

2 komentarze:

Trzcinowisko pisze...

Najpierw zdziwiłam sie czytając listeskładników...potem zdumiałam troszkę przygotowaniem ale na koniec stwierdziłam z entuzjazmem że kiedys na kolacje albo śniadanie chciałabym to wypróbować...bo wlasciwie wszystko co tu jest lubie...a i takie łatwe i chlebek wykorzystuje:)

elżunia pisze...

przepis ciekawy...z miłą chęcią zachowam :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne