niedziela, 10 lipca 2011

Dżem wiśniowo-porzeczkowy

Składniki:
- 1 kg wiśni
- 1 kg czarnych porzeczek
- 0,5 kg cukru
- 1 opakowanie żelfixu

Sposób przygotowania:
1. Do wydrylowanych wiśni dodajemy oczyszczone porzeczki. Smażymy do konsystencji dżemu (można rozgnieść owoce łyżką do gniecenia ziemniaków). Na końcu dodajemy cukier i żelfix, smażymy jeszcze ok. 20 min.
2. Dżem przekładamy do słoiczków i kładziemy na zakrętkach lub przez chwilę zagotowujemy.

2 komentarze:

Atria C. pisze...

Fajny! Również się przymierzam do jakiegoś dżemu z wiśniami, tylko drylownicy nie mam pod ręką...

aga pisze...

ale pyszny dzemik:)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne