czwartek, 21 lipca 2011

Dżem morelowy

Składniki:
- 2kg moreli
- sok z 1/2 cytryny
- 100ml wody
- 50dag cukru

Sposób przygotowania:
1. Wyjmujemy pestki z moreli, kroimy owoce na małe kawałki i podsmażamy w garnku wraz z wodą. Dodajemy sok z cytryny. Gdy owoce będą miękkie wszystko miksujemy. Dodajemy cukier, smażymy do ulubionej konsystencji.
2. Dżem przekładamy do słoiczków, zakręcamy, kładziemy do góry dnem (można słoiki chwile zagotować).

6 komentarze:

Karmel-itka. pisze...

cudowny kolor.
uwielbiam takie złote skarby zaklęte, zamknięte w słoiku ;]

często odwiedzam Twego bloga. zapraszam do mnie, do zabawy.
zostałaś nominowana!

http://karmel-itka.blogspot.com/2011/07/7-rzeczy-o-mnie.html

dorota20w pisze...

piękny kolor!

wedelka pisze...

Kolor rewelacja :) Taki słoneczny :)

asieja pisze...

morele są takie pyszne!

mart pisze...

poproszę o jeden :)

wedelka pisze...

Dżem zrobiłam. Wyszedł bardzo smaczny, choć jak dla mnie lekko za słodki :) No i wydaje mi się, że za długo go gotowałam, bo ma strasznie ciemny kolor :) No ale tak to jest jak się nie ma wprawy w robieniu przetworów :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi