czwartek, 5 stycznia 2017

Rolada śląska

Składniki:
- ok. 500g wołowiny na kotlety
- kawałek boczku wędzonego
- ok. 3 ogórki kiszone
- 1 cebula
- musztarda
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 kromka chleba razowego
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy na kotlety i rozbijamy tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa smarujemy musztardą, przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Na środku kotleta układamy po kilka piórek cebuli, słupek ogórka oraz kawałek boczku, zawijamy ciasno roladki i przekłuwamy wykałaczkami, aby nam się nie odwinęły.
3. Roladki podsmażamy na rozgrzanym oleju, następnie podlewamy ok. 1 szklanką wody, wrzucamy pokruszoną kromkę chleba, liście laurowe, ziele angielskie, solimy i dusimy do miękkości mięsa (ponad 1 godz.).
4. Gotowe mięso wykładamy na talerze, pozostały sos w razie potrzeby redukujemy. Roladki podajemy z ulubionymi dodatkami.

 

1 komentarze:

Amatorka tradycyjnej kuchni pisze...

Śląska rolada wołowa to w wielu domach żelazny punkt niedzielnego obiadu : ) Jest czasochłonna w przygotowaniu, ale genialna w smaku i bardzo sycąca. Wprawdzie lubię kombinować z nowymi smakami, jednak regularnie sięgam też po tradycyjne, sprawdzone przepisy z kuchni polskiej. Tym razem będzie po śląsku, dzięki za przypomnienie tego rewelacyjnego dania :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi