sobota, 19 listopada 2016
Sernik Snickers
Składniki:
- 2 łyżki kakao
- 200g herbatników
- 100g masła
- 400ml śmietany 30%
- 500g sera mielonego do serników
- 70g cukru
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 100g mlecznej czekolady
- 2 łyżki żelatyny
- 2 Snickersy
*na karmel
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki cukru
- 50ml wody
- 6 łyżek śmietany kremówki
*dodatkowo
- orzeszki ziemne do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Herbatniki miksujemy w blenderze, następnie mieszamy z kakao i rozpuszczonym masłem. Całość przekładamy to okrągłej formy o średnicy ok. 24cm i dociskamy palcami.
2. Czekoladę z dodatkiem oleju kokosowego rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie czekoladową masę rozsmarowujemy na przygotowany spód i wstawiamy na kilka minut do lodówki.
3. Ser miksujemy z cukrem, później mieszamy z ubitą na sztywno śmietaną i rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącej wody żelatyną. Na końcu dodajemy pokrojone Snikersy, gotową masę przekładamy do formy i wyrównujemy wierzch, chłodzimy w lodówce.
4. Przygotowanie domowego karmelu zaczynamy od wsypania cukru do garnka o grubym dnie i podgrzewaniu na małym ogniu, aż się rozpuści i zmieni kolor na miodowy. Stopniowo dodajemy wodę, masło i śmietanę, cały czas mieszając, aż powstanie jednolity karmel.
5. Wierzch sernika dekorujemy przygotowanym karmelem oraz pokrojonymi orzeszkami, chłodzimy w lodówce.
Inspiracja:ciastkozercy
- 2 łyżki kakao
- 200g herbatników
- 100g masła
- 400ml śmietany 30%
- 500g sera mielonego do serników
- 70g cukru
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 100g mlecznej czekolady
- 2 łyżki żelatyny
- 2 Snickersy
*na karmel
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki cukru
- 50ml wody
- 6 łyżek śmietany kremówki
*dodatkowo
- orzeszki ziemne do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Herbatniki miksujemy w blenderze, następnie mieszamy z kakao i rozpuszczonym masłem. Całość przekładamy to okrągłej formy o średnicy ok. 24cm i dociskamy palcami.
2. Czekoladę z dodatkiem oleju kokosowego rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie czekoladową masę rozsmarowujemy na przygotowany spód i wstawiamy na kilka minut do lodówki.
3. Ser miksujemy z cukrem, później mieszamy z ubitą na sztywno śmietaną i rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącej wody żelatyną. Na końcu dodajemy pokrojone Snikersy, gotową masę przekładamy do formy i wyrównujemy wierzch, chłodzimy w lodówce.
4. Przygotowanie domowego karmelu zaczynamy od wsypania cukru do garnka o grubym dnie i podgrzewaniu na małym ogniu, aż się rozpuści i zmieni kolor na miodowy. Stopniowo dodajemy wodę, masło i śmietanę, cały czas mieszając, aż powstanie jednolity karmel.
5. Wierzch sernika dekorujemy przygotowanym karmelem oraz pokrojonymi orzeszkami, chłodzimy w lodówce.
Inspiracja:ciastkozercy
Etykiety:
Ciasta bez pieczenia
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
Obłędny!
Mmmmm pyszności, aż ślinkę przełykam))
Prześlij komentarz